Povestea unei femei de afaceri de succes din Brașov, care facilitează recrutarea de forță de muncă din sudul și estul Asiei

Povestea unei femei de afaceri de succes din Brașov, care facilitează recrutarea de forță de muncă din sudul și estul Asiei
Povestea unei femei de afaceri de succes din Brașov, care facilitează recrutarea de forță de muncă din sudul și estul Asiei

În inima României, o femeie de afaceri de succes reușește să conecteze două continente prin activitatea sa de recrutare de forță de muncă. Ritu Sinha, cu dublă cetățenie, indiană și română, își dedică timpul și resursele pentru a aduce muncitori calificați din Asia în Europa și România, oferindu-le acestora oportunități de angajare și contribuind la economia locală. Ea are 53 de ani, este stabilită la Brașov, este căsătorită și are trei copii. 

Pionieratul în recrutarea forței de muncă 

Ritu Sinha s-a mutat în Brașov împreună cu familia sa și a început să se implice în recrutarea de forță de muncă din 2014, când a observat o nevoie acută de muncitori în România. „Am realizat că există o problemă majoră cu lipsa de forță de muncă și am decis să acționez”, povestește Ritu. „Ca antreprenor, am simțit pe propria piele această lipsă în 2017, când am întâmpinat dificultăți în găsirea de personal calificat pentru afacerile mele. Am aflat că milioane de români au plecat să muncească în străinătate, lăsând un gol imens în piața muncii locale”. În opinia sa, forța de muncă imigrantă va avea un rol semnificativ în definirea economiei, societății și culturii românești în următorul deceniu, așa că este foarte important ca situația să fie gestionată de companii profesioniste, competente și cu experiență.

Așadar, decizia ei de a se implica în recrutarea de forță de muncă a venit într-un moment crucial. „De exemplu, pentru anul 2024, Ministerul Muncii a aprobat un contingent de 100.000 de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă. Dar noi, cei din mediul privat, considerăm că necesarul real este de cel puțin dublu. Aceasta demonstrează cât de mare este nevoia de muncitori în România”, explică Ritu. 

Extindere și colaborări internaționale 

Compania sa nu se limitează doar la recrutările pentru România. Ritu colaborează cu firme din întreaga Europă, unde lipsa de forță de muncă este o problemă comună. „Lipsa de forță de muncă nu este specifică doar României, ci a întregii Europe. Europa este un continent îmbătrânit și are nevoie de muncitori calificați în meserii precum constructor, sudor, lucrător HoReCa etc. Nu mai spun ce nevoie este de operatori CNC care să lucreze pe utilaje. Dacă ar veni mâine 5.000 de astfel de muncitori din Asia, a doua zi ar fi toți angajați. Cetățenii europeni nu mai doresc să muncească la acest nivel, astfel că meseriașii sunt foarte căutați. Firma noastră de recrutare este autorizată de Ministerul Muncii și colaborăm cu organizații precum Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pentru a proteja drepturile muncitorilor”, afirmă Ritu. La acest moment, forța de muncă o aduce din sud-estul Asiei, cum ar fi Pakistan, India, Bangladesh, Nepal sau Sri Lanka. „În ultimul timp avem cereri și din Indonezia, dar mai sunt aduși muncitori și din țări africane. Dar nu recrutăm pe nimeni la întâmplare. Avem bine definite domeniile de activitate în care este nevoie de forță de muncă, deoarece colaborăm cu Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde aflăm exact de ce meserii este nevoie la un moment dat. De aceea, criteriile de selecție sunt clare, pentru că firmele vor oameni calificați. În timpul recrutării se dau niște teste. În acest sens, avem o echipă special pregătită pentru partea de testare, selecție și recrutare”, a declarat femeia de afaceri. 

Provocări și soluții în integrarea muncitorilor străini 

Integrarea muncitorilor străini în comunitatea locală este o prioritate pentru Ritu. Ea colaborează cu Organizația Internațională pentru Migrație și alte asociații pentru a asigura respectarea drepturilor muncitorilor și pentru a le oferi suport educațional și legislativ. „Un helpline ar fi extrem de util pentru străinii care ajung în România și se confruntă cu probleme. Din păcate, acest lucru nu există, încă. Dacă un străin se întâmplă să aibă un accident sau probleme cu angajatorul, el nu are unde să ceară ajutor. Este adevărat, pot suna la numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze unor agenții de profil, dar mulți dintre cei care vin să lucreze în România nu au prea multe abilități de comunicare și le este greu să caute ajutor”, menționează Ritu Sinha. 

Impactul asupra pieței muncii din Brașov 

Din 2018, Ritu și echipa ei au adus peste 3.000 de muncitori în țară, răspunzând cererilor din diverse sectoare, de la construcții civile și industriale până la HoReCa și industria auto. Ea a precizat: „Nevoia de forță de muncă este enormă, iar eforturile noastre de recrutare contribuie semnificativ la economia locală. Clienții noștri sunt de obicei din zona Brașovului, dar și din Cluj, Sibiu, Mureș și Covasna. Primim multe cereri de forță de muncă din toate aceste zone în ultima perioadă”.

Viziunea pentru viitor 

Ritu Sinha crede cu tărie că procesul de recrutare a forței de muncă din străinătate va continua să fie esențial pentru România pe termen lung. Ea își dorește ca România să devină o destinație atrăgătoare pentru muncitorii străini, oferindu-le mai multe facilități și oportunități. „România nu trebuie să fie doar o poartă spre Occident, ci o destinație în sine, unde străinii să dorească să rămână și să contribuie pe termen lung. Eu cred că în România sunt mai multe oportunități decât în alte țări despre care acum se crede că ar fi mai prietenoase”, concluzionează ea. 

Femeia trage și un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși cetățenii străini în căutarea unei vieți mai bune în România. „În ultimul timp au fost înființate mai multe agenții de recrutare a forței de muncă. Nu au toate experiență și poate nici seriozitatea necesară unui astfel de business. De aceea, este foarte important ca toți străinii care vor să muncească în România, înainte de a se urca în avion, să verifice câteva lucruri de bază. În primul rând, dacă există firma la care se presupune că va fi angajat, dacă aceasta are activitate, dacă mai are angajați, care este motivul pentru care face angajări din afara țării, dacă are contracte în derulare. Referințe despre toate aceste aspecte pot fi cerute de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau chiar de la Serviciul de Imigrări. Din păcate, au fost cazuri în care ei au semnat contracte de angajare în țările lor de origine, iar când au ajuns în aeroporturile de destinație și-au dat seama că sunt abandonați, nu-i aștepta nimeni”, a explicat Ritu. 

Diversificarea afacerilor 

Pe lângă activitatea de recrutare, Ritu Sinha a deschis un magazin de mirodenii indiene în Brașov, în Piața Dacia, și lucrează la amenajarea unui restaurant cu specific indian, ambele afaceri în parteneriat cu asociați români. „Am vrut să aduc o parte din cultura și tradițiile Indiei în Brașov, pentru a oferi localnicilor și turiștilor o experiență autentică. Magazinul nostru oferă mirodenii și produse alimentare specifice Indiei, iar restaurantul va completa această experiență culinară. Ne propunem să creăm un colț de India în inima Brașovului”, spune Ritu. Prin activitatea ei, Ritu Sinha nu doar că aduce muncitori calificați în Europa, dar și construiește punți culturale și economice între Asia și România, demonstrând că diversitatea și colaborarea internațională pot aduce beneficii semnificative pentru toate părțile implicate.

Camelia Vlad, jurnalist Radio România Brașov

Brașovul găzduiește, oficial, peste 6000 de imigranți. Cei mai mulți, din Nepal, India și Sri Lanka

Brașovul găzduiește, oficial, peste 6000 de imigranți. Cei mai mulți, din Nepal, India și Sri Lanka

La Brașov locuiesc, cu forme legale, peste 6000 de imigranți, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți peste 4.500, sunt...

Brașovul găzduiește, oficial, peste 6000 de imigranți. Cei mai mulți, din Nepal, India și Sri Lanka